Pátria Takarék

ÖKOTakarék

Termékcsoport navigáció

ATM és fiók kereső

Az ÖkoTakarékról

Az ÖkoTakarékról

ÖKOTakarék

AZ ÖKOTAKARÉKRÓL

ÖkoTakarék: szeretné, ha a pénze a bankban nem csak gyarapodna, de közben jó célokat is szolgálna?

Belegondolt már abba, hogy a bankja mire fordítja az Ön pénzét? Jelenleg ha valaki úgy szeretné a pénzét gyarapítani, hogy bizonyos pozitív célokat (környezetvédelmi, vagy szociális kezdeményezések) előtérbe szeretne helyezni és negatív területeket (kizsákmányoló vagy környezetszennyező iparágak, hadipar, stb.) ki szeretne zárni, akkor erre Magyarországon nagyon korlátozott lehetősége van.

Másrészről fenntartható, helyi kezdeményezések (vidékfejlesztés, biogazdálkodás, megújuló energia, stb.) megvalósításának egyik komoly akadálya az, hogy nem tudják kitermelni azt a nyereséget, amit a jelen, „nem-fenntartható” körülmények között egy bank elvár.

A PÁTRIA Takarékszövetkezet célul tűzte ki az olyan pénzügyi termékek megalkotását, amelyek nem csak a profit nagyságát tartják szem előtt, hanem mérsékelt haszon mellett bizonyos előremutató társadalmi, környezeti célokat támogatnak kedvezményes hitelekkel.

A Közép-magyarországi régióban meghatározó szereplővé vált PÁTRIA Takarékszövetkezet egyik fő célkitűzése - jelmondatához, „Itthon vagyunk, értéket teremtünk!” híven, - továbbra is a helyi és térségi társadalmi és környezeti célok támogatása, a megtermelt értékek helyben való szétosztása.

Hitelintézetünk a működési területén élő lakosságot és vállalkozásokat modern, univerzális kisbankként szeretné kiszolgálni a jövőben is, ÖkoTakarék-ként pedig a térségi zöldgazdaság és a civil szféra fellendüléséhez, a helyi „fenntartható” beruházások, tevékenységek sikereihez járul hozzá.

POZITÍV szűrőket alkalmazunk a támogatott célterületek esetén (kedvezményes hitelt vagy adományt a kamatból ezek kaphatnak, az egyes hitelkérelmek „zöld” szempontú elbírálásához egy megfelelő minősítő rendszert kell kialakítani):
 Energiahatékonysági beruházások; környezetbarát építkezés és renoválás;
 Megújuló energiaforrások hasznosítása (elsősorban nap- és szélenergia, illetve földhő) – döntés alapja a megfelelő energiamérleg és az erőforrás megújulásának biztosítása;
 Környezetkímélő mezőgazdaság, biogazdaságok, közösség által támogatott mezőgazdaság, közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolatok kialakítása;
 Természeti területek védelme, kezelése, természetes vagy természetközeli erdő telepítése;
 Természetközeli szennyvíztisztítás közösségi alapú megszervezése;
 Civil szervezetek társadalmilag hasznos non-profit és vállalkozási tevékenységei;
 Likviditási kölcsönök non-profit szervezetek számára utófinanszírozott projektek megvalósítására;
 A szociális gazdaság kezdeményezései és egyéb társadalmi haszonnal járó üzleti kezdeményezések (alternatív foglalkoztatási modellek)
 Környezettudatos üzleti kezdeményezések (környezetkímélő termékek előállítása, energia- és hulladéktakarékos fejlesztések)
 Kerékpáros és gyalogos közlekedési beruházások
 Alternatív képzési és kulturális projektek

Hogyan működik az ÖkoTakarék?

-Kedvezményes hitelkamatok (támogatott hitelek) lehetőségének megteremtése bizonyos társadalmi vagy környezeti szempontból különösen hasznos célokra
-Érdekelti ellenőrzés külső Monitoring Bizottság: civil, egyéb érintett érdekképviseletek, és egyetemi szféra részvételének biztosítása a hitelezési döntések ellenőrzésében
-Átláthatóság: információ a kihelyezett hitelekről éves jelentés formájában
-A Takarékszövetkezet a belső működése során is emberközpontú és környezettudatos elveket érvényesít
-Etikai szűrők alkalmazása a hitelkihelyezéseknél


Az ÖkoTakarék termékeiről és szolgáltatásairól érdeklődjön fiókjainkban!
 

 

Társadalmi felelősség

Társadalmi felelősség

ÖKOTakarék

TÁRSADALMI FELELŐSSÉG


A 2008 óta kialakult pénzügyi válság a bankrendszert erősen megviselte úgy Magyarországon, mint Európában. A takarékszövetkezeti közösség azonban és – ezen belül a PÁTRIA Takarékszövetkezet – nyertese az új helyzetnek.

Felmérések szerint a társadalmi hasznosság szerepel a pénzintézetekkel szembeni elvárások között. A társadalmi felelősség alapján működő, etika orientált, szociális arcát nemcsak szavakban, hanem tettekben is bemutató hitelintézetre szükség van a piacon.

Hitelintézetünk lemond jövedelme egy részéről, annak érdekében, hogy a Közép-Magyarországi régió közösségi élete fejlődhessen. Egy szövetkezeti alapon működő hitelintézet, amely helyben, saját közösségeiben gyökerezik, nem csak a profit nagyságát tartja szem előtt, hanem társadalmi és környezeti célokat is támogat és hozzájárul a közösség fenntartható fejlődéséhez.

A PÁTRIA Takarékszövetkezet egymilliárd forint keretet különít el egy új üzleti modell, az ÖkoTakarék bevezetésére.

Az ÖkoTakarék összefoglaló nevet viselő üzleti modell lényege, hogy a hitelintézetünk stratégiájában preferált területek projektjeit kedvező hitelfelvételi lehetőséggel támogatja.

 

Az ÖkoTakarék termékeiről és szolgáltatásairól érdeklődjön fiókjainkban!

 

 

Civil kapcsolatok

Civil kapcsolatok

ÖKOTakarék

image

Az ÖkoTakarék üzleti modell termékeinek kidolgozásában és a PÁTRIA Takarékszövetkezet által nyújtott hitelek bírálatában, a Monitoring Bizottság tagjai az alábbi civil szervezetek:

Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért
Kapitány Ákos
Elérhetőség:
1065 Budapest, Podmaniczky utca 1-3. III. 28.
www.tff.hu

Magyar Természetvédők Szövetsége
Farkas István
Elérhetőség:
1091 Budapest, Üllői út 91/b.
www.mtvsz.hu

Környezetgazdaságtani Tanszék, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Szent István Egyetem
Kohlheb Norbert
Elérhetőség
2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.
www.szie.hu

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Roszik Péter
Elérhetőség:
1112 Budapest, Oroszvég lejtő 16.
www.biokontroll.hu

Gerencsér Balázs
közgazdász-szociológus, civil szakértő

 

 

 

 

 
Termék összehasonlítás

Lábléc - közérdekű információk

Copyright 2010 takarekpont

E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...